Krijgsgevangen


KRIJGSGEVANGEN.NL

Met deze website vertellen wij, Johan van Hoppe en Eric van der Most, het verzwegen verhaal van de Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenkampen 1940-1945.
Teruggekeerde officieren, onderofficieren en manschappen uit de diverse Offizierslager (Oflag) of Mannschafts-Stammlager (Stalag) probeerden na de oorlog zo goed als mogelijk hun leven weer op te pakken. Vertellen over deze tijd hoorde daar niet bij en vaak werd er ook niet naar gevraagd. Iedereen had een vervelende periode achter de rug, zowel de militairen als ook de familie. Dus doorpakken en vergeten wat er was gebeurd.
Deze website geeft in foto’s, documenten en dagboeken weer wat deze mannen beleefden, wat hun dagelijkse beslommeringen waren maar ook hun angsten, hoop en de gedachten aan thuis. Wij hopen hiermee namens hen het verhaal te vertellen, dat waard is verteld en doorgegeven te worden.

https://krijgsgevangen.nl/


'Verzwegen oorlogsjaren'

Auteurs: Johan van Hoppe, Eric van der Most, Erwin Rossmeisl

Dit boek schetst voor het eerst de geschiedenis van de Nederlandse krijgsgevangenen in Duitsland in de periode 1940-1945.

Ruim 11.000 Nederlandse militairen verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitse krijgsgevangenschap. In Verzwegen oorlogsjaren wordt voor het eerst hun verhaal opgetekend. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde dagboeken, brieven en rapporten wordt het leven van de Nederlandse militairen achter prikkeldraad gereconstrueerd.

Uitgegeven in 2021 door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en
Boom uitgevers Amsterdam.

 https://www.boomgeschiedenis.nl/actueel/nieuws/80-3431_Nieuw-Verzwegen-oorlogsjarenMaak jouw eigen website met JouwWeb