1917 - 2017: 100 jaar Grondgebonden Luchtverdediging


Proloog
Van 1979 tot en met 2020 was ik actief als freelance illustrator, tekstschrijver en grafisch vormgever.

Aanvankelijk onder de naam ‘Tempelman Industriële Publiciteit’, kortweg TIP, met het motto ‘verkoopondersteuning in woord en beeld, van industriële produkten en diensten’.

Na 2000 verandert het werk geleidelijk. Gevarieerder qua opdrachtgevers en het zwaartepunt komt meer te liggen op illustraties. Ik kan wel hetzelfde naambeeld houden: TIP, wat nu staat voor Tempelman Illustratieve Produkties. Met potlood, penseel en computermuis als gereedschap.


Een bijzonder Project
In mei 2015 krijg ik van kolonel P.M.A.G.M. Gielen, commandant van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC), de vraag of ik een kunstwerk wil maken waarin 100 jaar ontwikkeling van de luchtverdediging verbeeld wordt. Het moet beginnen met de “groene” luchtafweer,

vervolgens de “blauwe” geleide wapens en het samengaan van deze twee onderdelen tot de huidige “paarse” organisatie.
Het werk moet aan de wand komen van de entreehal in het hoofdgebouw van het DGLC op de Luitenant-generaal Bestkazerne bij Venray. Op de wand is een vlak van 4 meter hoog en 5,4 meter breed beschikbaar.

 

Ik heb deze opdracht met veel plezier uitgevoerd en hij is zeker met het formaat van 2,4 x 4,8 meter mijn grootste werkstuk.

Over de aanleiding en de uitvoering
leest u HIER meer.…


Speciaal voor de verzamelaar: poster + uitleg van de onderdelen

Download een pdf: klik HIER

Download een pdf: klik HIER